Aký bol Websummit 2019?

Konferencia Websummit je najväčšia Tech konferencia na svete. Tak ako posledné roky aj teraz sa konala v Portugalsku v Lisabone od 4. do 7. novembra. Keď som Websummit prvýkrát navštívil v roku 2017, tak ma neskutočne fascinoval svojou veľkosťou a napriek tomu perfektnou organizovanosťou zo strany organizátorov.

Lisabon žije počas konferencie aj v celom meste Websummitom. Už na letisku, sú špeciálne informácie o podujatí a aj v metre nájdete smerové tabule, kde vystúpiť a pod. Jednoducho veľmi dobre zvládnutá navigácia. Počas celej konferencie je najdôležitejšia aplikácia v mobile, kde je celý program. Keďže je tu skoro 15 pódií, tak je dôležitá príprava ešte pred začiatkom. Špeciálna časť je venovaná pre start-up a začínajúce projekty, ktoré sa tu prezentujú. Každý rok to sú stovky nápadov.

Keďže tento rok som sa nemohol zúčastniť osobne, tak som pozeral cez live online stream a o hlavné myšlienky sa s vami rád podelím.

5G+X: Creating a new era?

Guo Ping – President (Huawei)

Prezident Huawei poznamenal, že začala nová éra. A tou je 5G. Pán Guo Ping to prirovnáva k revolúcii, ktorou bola začiatkom 20. storočia elektrina. Kým 3G a 4G siete spájala ľudí, teraz 5G bude spájať celý ekosystém. 5G zmenší rozdiel medzi zariadením a cloudom. Svojim prenosom spotrebuje 3x viac dát ako 4G. Bude možné prepojiť AI, Big Data a VR/AR real time. Vďaka 5G sa dostanú všetky senzory a AR na novú úroveň. Latencia je menej ako 50ms. Toto predviedol aj v CaseStudy, kedy cez 5G sieť dokázal hrať naraz celý orchester, ale každý hráč sa nachádzal v inej krajine sveta.

Huawei už zriadil svoj Developer Program 2.0 a približne 1,5 miliardy dolárov investuje na zlepšenie vývoja AI (Artificial Intelligence). Pre univerzity majú k dispozícii veľké cloudové úložiska úplne zdarma na vývoj a štúdium.

Nový Eco systém bude 1+8+N, čo znamená, že z jedným zariadením s (napr. 5G smartfón) sa pripojíte na periférne zariadenie (8 typov) a tým otvoríte komunikačnú bránu pre N služieb.

Záver prezentácie patril posolstvu: „5G + X – Let’s create smart new era.“

In conversation with Edward Snowden

Edward Snowden

Edward Snowden sa pripojil cez telemost, pretože momentálne žije v exile v Rusku. Hneď na úvod sa Snowden priznal, že nepil ešte alkohol a ani nikdy nefajčil trávu. Čo je ťažko uveriteľné, no kto sa zaujíma o neho a témy, ktoré prezentuje, tak ho to neprekvapí.

Zamyslel sa aj nad zberom dát. Po jeho odhalení sa posunul svet aj v zmýšľaní. No zároveň dodal, že nič sa nezmení pokiaľ zber dát od používateľov bude pre niektoré spoločnosti hlavný business model.

Stále vznikajú nové technológie, aby nás spájali, uľahčovali život a chránili. No na druhej strane sa tieto technológie zneužívajú v domnení, že nám to pomáha. Musíme sa zamyslieť v čom je ten najväčší problém, ktorý zachádza do vzťahov, politiky a ekonomiky.

Ľudia chcú vlastniť mobily a Smart veci, ktoré pripájajú na WiFi, následne nás trackujú a zbierajú dáta. Poznamenal aj, že ľudia si vedia predstaviť hodnotu vlastnených hmotných vecí, no nevedia si predstaviť hodnotu dát. Dáta im nič nehovoria. Internet je globálny a neochráni nás žiadne právo alebo zabezpečenie. Jediné ako sa môžeme ochrániť sme my sami.

How to win fans and influence people

Caspar Lee – Co-Founder (Influencer.com)

Zaujímavá bola aj diskusia s mladým zakladateľom agentúry Influencers.com, ktorá prepája influencerov s firmami. Pripomínal ako by mal Influenceri vystupovať na koho sledovať. Hlavná myšlienka bola, že influenceri by sa mali spájať s firmami a so správnymi ľuďmi. Iba tak môžu uspieť. Predstava, že influencer robí len selfie je ďaleko preč. Momentálne sa influenceri inšpirujú, vzdelávajú a posúvajú ľudí ďalej. Tiež sa rozbehla téma, že ľudia sa stále porovnávajú, pretože stále pozerajú do mobilu na ideál, ale to nie je skutočný život. Úlohou influencerov je prezentovať sa tak ako chcú, aby ich diváci vnímali. A takto by mali ovplyvňovať ľudí. Aj preto by mali marketéri podporovať a diváci follovovať takých influencerov, ktorí ich posunu ďalej.

Ako odporúčanie dodal, že Influenceri by mali aj zabávať, pretože veselý divák vytvára šťastný a veselý svet.

Evolution from keyword searches to AI-enabled conversations

Rohit Prasad – VP & Head Scientist of Alexa Artificial Intelligence (Amazon)

Veľmi pútavá prednáška Rohit Prasada bola o vývoji umelej inteligencie pre Alexu od Amazonu. Pri Alexa je použitých niekoľko technológii:

  1. Rozpoznávanie textu
  2. Rozpoznávanie hlasu
  3. Odpovedanie v reči

 Od roku 2014 sa vylepšili tieto technológie a napríklad teraz je reč Alexi oveľa plynulejšia a prirodzenejšia. Veľmi dôležitý je Deep Learning a zaraďovanie dát, aby Alexa vedela, k čomu patria príkazy a ako ich vyhodnotiť. Medzi ďalšie výzvy, ktoré riešili je pochopenie kontextu. Tiež ju učili vyhodnocovať zvuky ako napríklad požiarný alarm alebo alarm úniku plynu. Potom nasledovalo naučiť Alexu prijímať príkazy ako napríklad: „Roomba, povysávaj mi byt.“ 

Niekedy si ani neuvedomujeme, že Alexa technológia môže byt aj v iných zariadeniach. Napríklad Alexa Ring, čo je dverová kamera, ktorá vyhodnocuje a vytvára konverzáciu s návštevníkmi.